MOK-werf


MOK-werfjesMOK-WERF

http://www.mokwerf.nl/

De MOK-werf (Maatschappij Overijsselse Kanalen) is één van de laatste monumenten aan het Overijssels kanaal. Het Overijssels kanaal heeft een lange historie en is zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Oost-Nederland, maar ook zeker voor Raalte. Langs het kanaal ontwikkelde zich industrie, vervoer per vrachtwagen bestond nog niet. Raalte kende puur een agrarische achtergrond en mede door het kanaal ontstond in Raalte industrie.

Werkzaamheden die op de MOK-werf plaatsvonden: waren o.a. het maken en herstellen van vlotbruggen, sluisdeuren, schoorpalen, meerpalen, beschoeiingen, leuningen, plankieren, loopplanken, liggers, brugdekken, steigerdekken, peilschalen, klepliggers enz.

De monumentale MOK-werf is inmiddels een beeld bepalend object geworden voor Raalte. In de loop der tijd is de MOK-werf en zijn directe omgeving een inspiratie bron geweest voor menig kunstenaar om hier iets mee te doen.  Er hebben inmiddels vele exposities en andere culturele activiteiten plaats gevonden.

Momenteel maakt Jos van Westing gebruik van de MOK-werf en zorgt ervoor dat er regelmatig weer verrassende en bijzonder invulling wordt gegeven aan het werfterrein.