Mariët Wichers Schreur


Ze is geboren in Raalte en begon al op hele jonge leeftijd met tekenen en schilderen. Zo waagde ze zich als elfjarige al aan portretten, waarna ze op de middelbare school haar tekenkunsten combineerde met haar andere grote passie: muziek. En dan met name rockmuziek en hardrock. Ze schilderde heel wat elpee-hoezen van rockbands op spijkerjacks en bromfietshelmen. ,,Iron Maiden, Saxon. Ik heb het bijgehouden. In totaal heb ik ruim tachtig spijkerjackies – die destijds het modebeeld beheersten – beschilderd.”

Schilderen is voor haar – zoals ze het noemt – bijna verslavend. ,,Eenmaal begonnen kan ik moeilijk stoppen en heb ik vaak alweer ideeën voor een nieuw werk. Met als gevolg dat ik soms aan meerdere doeken tegelijk werk.” Schilderen kost vanzelfsprekend energie. ,,Maar tegelijk geeft het mij meer energie.” Ze heeft zich met name toegelegd op portretfoto’s. ,,Met als doel om ze zo te schilderen dat de passie er vanaf spat. De ogen, de ziel, het contact. Daar is waar het allemaal om draait.”